Цените на жилищните имоти са нараснали средно с 5% през тази

...
Цените на жилищните имоти са нараснали средно с 5% през тази
Коментари Харесай

Цените на жилищните имоти са нараснали с 5% по време на пандемията

Цените на жилищните имоти са нарастнали приблизително с 5% през тази година макар проблемите, които провокира COVD-пандемията. Това регистрираха представители на сектора по време на онлайн полемика за провокациите пред пазара на жилищата, проведена от профилирания уебсайт imoti.bg.

" След стъписването през март-май още през лятото сключването на покупко-продажбите беше възобновено, банките също възобновиха кредитирането на рекордно ниска цена ", означи Румяна Алесандрова от организацията за недвижими парцели " Сандер Корект РА ".

Най-голям е интересът към двустайни жилища ново строителство и покупки на жилища с капиталова цел, като купувачите са с доста повишени условия към строителните материали, високи тавани, местоположението, общите елементи, изгледа и средата към жилището, означават брокерите.  Те показват, че търсенето на жилищни парцели е толкоз огромно, че времето за продажба на качествени жилища с вярно сложени цени, не лишава повече от седмица. За толкоз време се подписват и предварителни контракти за положителните планове в градеж.

През тази година обаче огромна част от надценените парцели са слезли до естествените си равнища. Това най-много се отнася за пазара в София, и по-специално за предложения в Южната дъга на столицата. Има случаи, в които оферираните цени паднали с 15-20%, споделя Румяна Александрова.

В същото време имотният пазар в София заедно с Пловдив са най-слабо повлияни от рецесията, за разлика от Бургас и Варна. В двата морски града съвсем няма растеж на цените спрямо предкризисните равнища, макар че и там спадът на броя на покупко-продажбите е наваксан в съпоставяне със забавянето напролет.

" Ние също сме сюрпризирани ненапълно от засилената интензивност и положителното показване на пазара тази година. Очаквахме пандемията да докара до приблизително 5% спад на цените, а се случи тъкмо противоположното ", уточни Антон Андонов от ЕРА България. Според него има най-малко две пояснения за това. Първото е, че покупката на парцел си остава най-сигурната и доходоносна все още инвестиция. Втората, че като цяло купувачите не са заети в най-засегнатите от ковид браншове - туризъм и ресторантьорство, както и че банките не стопираха да отпускат ипотечни и потребителски заеми. През третото тримесечие новите ипотечни кредити са отбелязали 10% растеж спрямо предходната година.

Освен това доста българи, които работеха в чужбина, са се върнали през тази година и първото нещо, което вършат е да купят жилище, показват брокери.

През ноември обаче с новата ковид-вълна се забелязва леко стесняване на пазара, което продължава и през декември. Затова е мъчно да се каже по какъв начин ще приключи годината.  " Обикновено последните два месеца са доста мощни, само че доста хора в този момент се разболяват или са под карантина, което проваля доста проекти ", споделя Антон Андонов.

Кризата въпреки всичко е дала отрицателно отражение върху бранша - следи се спад на стартирането на нови жилищни планове, като към октомври са намалели с 26% по отношение на м.г. " Тепърва ще забележим какво отражение ще има това на пазара ", споделя Андонов. Според него е мъчно да се предвижда по какъв начин ще се развие пазарът следващата година, тъй като не е ясно по кое време и до каква степен ще бъде овладяна пандемията и по какъв начин тя ще се отрази на стопанската система и оттова на приходите.

От Националната асоциация на строителните бизнесмени обаче са уверени, че и следващата година ще има обикновено търсене и предложение на жилищни парцели, като цените ще продължат да порастват умерено с 5 до 7%. " Наше изследване демонстрира, че за последните 20 година жилищните парцели са поскъпнали приблизително със 140%, т.е. 7% годишно, което е съизмеримо с инфлацията. Затова действително цените стоят на едно равнище ", разгласи Георги Тошев, ръководител на асоциацията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР